• info@cardiacare.gr
  • 6938249772

Ροχαλητό - Μελέτη ύπνου στο σπίτι
για την διάγνωση αποφρακτικής άπνοιας

Περίπου το 50% όσων ροχαλίζουν, πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Κατά την άπνοια, γίνεται διακοπή της αναπνοής, η οποία οδηγεί σε ροχαλητό. Το σημαντικότερο όμως στην άπνοια είναι πως η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, εγκεφαλικό, κ.α., πράγμα που καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη διάγνωσή της, πριν δημιουργηθούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Ο τρόπος να διαγνωστεί η άπνοια είναι η μελέτη ύπνου.

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια αναπνευστική διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προκαλείται από απόφραξη της τραχείας λόγω χαλαρότητας στους μύες του λαιμού, με αποτέλεσμα να σταματά προσωρινά η αναπνοή. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και επηρεάζοντας διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν:

– Δυνατό ροχαλητό

– Παύσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου

– Πονοκέφαλοι

– Ημερήσια υπνηλία

– Νυχτερινές αφυπνίσεις

– Πρωινή κόπωση

– Ευερεθιστότητα και κακοδιαθεσία

– Νυχτερινή εφίδρωση

– Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης

Σπάνια κάποιος ασθενής έχει όλα τα συμπτώματα μαζί. Μπορεί να πάσχετε από άπνοια και να έχετε μόνο ένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Η άπνοια μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Η έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή οξυγόνωση των οργάνων του σώματος, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μία πληθώρα βλαβών και δυσλειτουργιών του σώματος.

apnoiaphotosite

Οι συνέπειες της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στον οργανισμό είναι:

(πατήστε τα βελάκια για αναλυτικές πληροφορίες)

Υπάρχει άμεση συσχέτιση της υπνικής άπνοιας με την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται κατά 140% και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 30%. Αντίστοιχα, είναι σύνηθες, σε ποσοστό 41% έως 75% των ατόμων με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, να εμφανίζουν άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου.

Το 50-70% των ασθενών με  σύνδρομο υπνικής άπνοιας, εμφανίζει συστηματικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Η σχέση αυτή οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που προκαλούν αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση.

Λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης οξυγόνου στον εγκέφαλο, της υπέρτασης και της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου που παρατηρείται σε άτομα με σύνδρομό υπνικής άπνοιας, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι αρρυθμίες εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με υπνική άπνοια και η παρουσία ταχυαρρυθμιών και βραδυαρρυθμιών μπορεί να επηρεάσουν την νοσηρότητα, τη θνητότητα και την ποιότητα ζωής. Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία ασθενών παρατηρείται αυξημένη συχνότητα κολπικής μαρμαρυγής ιδίως στους άντρες. Σε ποσοστό 10% των ασθενών με αποφρακτική άπνοια, εμφανίζεται βραδυαρρυθμία, κυρίως κατά την διάρκεια της φάσης REM του ύπνου.

Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλούν υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με μέτριο ή σοβαρό σύνδρομο υπνικής άπνοιας εμφανίζουν, συγκεκριμένα, πάχυνση του τοιχώματος των καρωτίδων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, παροδικά ισχαιμικά επεισόδια και άνοια.

Η πνευμονική υπέρταση είναι μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Λόγω του μειωμένου επιπέδου οξυγόνου στους πνεύμονες από την υπνική άπνοια, αυξάνεται η πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες, προκαλώντας πνευμονική υπέρταση.

Η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, λόγω του ότι προκαλεί:

Υποξία: Οι διακοπές της αναπνοής μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

– Φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την υπνική άπνοια μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και να συμβάλλει στην ανάπτυξη άνοιας.

Διαταραχές στον ύπνο: Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και να επιταχύνει τη γνωστική δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

Η άπνοια προκαλεί διαταραχές στο μεταβολισμό, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και να αυξήσει την όρεξη.

Η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής προκαλούν υποξία και φλεγμονή, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η υπνική άπνοια μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάθλιψης. Η κακή ποιότητα ύπνου και οι επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους όπως:

– Διαταραχές στον ύπνο: Η χρόνια έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

– Υποξία: Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

 – Κόπωση και υπνηλία: Η συνεχής κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και να οδηγήσουν σε καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η κακή ποιότητα ύπνου που προκαλείται από την υπνική άπνοια μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας και στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Αυτό προκαλείται είτε από διαταραχές στην παραγωγή ορμονών που συμβάλουν στην υγεία των οστών, είτε από την χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η άπνοια, είτε από την αδυναμία αναγέννησης των οστών λόγω ανεπαρκούς ύπνου.

Η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και άλλων προβλημάτων όρασης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι, η οποία προκαλείται από την υποξία.

Τι προκαλεί αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της:

(πατήστε τα βελάκια για αναλυτικές πληροφορίες)

Το υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από τον λαιμό, μπορεί να περιορίσει τους αεραγωγούς και να προκαλέσει διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι άνδρες έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπνική άπνοια σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στις ανατομικές διαφορές των δύο φύλων, στην διαφορετική κατανομή λίπους και στις ορμονικές τους διαφορές.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού άπνοιας ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Κάποια ανατομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την λειτουργία της αναπνοής, όπως στενός λαιμός, μεγάλες αμυγδαλές ή κρεατάκια, μπορεί να προκαλέσουν άπνοια.

Αυτές οι συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν την άπνοια ύπνου.

Παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την άπνοια, καθώς από τη μία, οι παθήσεις αυτές προκαλούν άπνοια, αλλά και η άπνοια (αν ευθύνεται σε άλλους παράγοντες) προκαλεί τέτοιου είδους παθήσεις.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν πάσχετε από άπνοια;

Με την μελέτη ύπνου.

Η μελέτη ύπνου είναι μια διαγνωστική διαδικασία που καταγράφει διάφορες σωματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν μετά από αξιολόγηση των καταγραφόντων δεδομένων οδηγούν στην γνωμάτευση ύπαρξης άπνοιας.

Στην CardiaCare σάς παρέχουμε την υπηρεσία μελέτης ύπνου στο σπίτι. Έτσι, μένετε στην άνεση του χώρου σας, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθείτε και να διανυκτερεύσετε σε κλινική ή νοσοκομείο. Τα δεδομένα συλλέγονται και αναλύονται από τους συνεργάτες ιατρούς μας και σας αποστέλλονται άμεσα.

Η Μελέτη Ύπνου στο σπίτι μάς δείχνει τις εξής παραμέτρους:

– Τα στάδια του ύπνου (REM, NREM).
– Το δείκτη απνοιών – υποπνοιών (AHI).
– Το δείκτη αποκορεσμού οξυγόνου (ODI).
– Τον μέσο όρο κορεσμού οξυγόνου.
– Το χρόνο όπου ο κορεσμός οξυγόνου ήταν μικρότερος από 90%.
– Το χρόνο όπου ο κορεσμός οξυγόνου ήταν μικρότερος από 85%.
– Τον ελάχιστο κορεσμό οξυγόνου.
– Το μέγιστο και τον ελάχιστο αριθμό των καρδιακών σφίξεων σε όλη την καταγραφή.
– Το χρόνο παραμονής του εξεταζόμενου ατόμου σε ύπτια ή σε πλάγια θέση.

Στα παιδιά προτείνεται να γίνει νυχτερινή οξυμετρία και όχι μελέτη ύπνου, καθώς είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που προκαλούν άπνοια στους ανηλίκους και δεν απαιτείται διερεύνηση παθολογίας, όπως στους ενήλικες.

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο υπνικής άπνοιας;

Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως μείωση σωματικού βάρους, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, περιορισμός του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια θα πρέπει να αποφεύγουν την ύπτια θέση στον ύπνο.

Χρήση συσκευής CPAP: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν εγκαίρως οι άπνοιες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνήθως η θεραπεία του συνδρόμου αντιμετωπίζεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο παρέχει συνεχή θετική πίεση κατά τη διάρκεια της αναπνοής και ονομάζεται CPAP.

Η Cardiacare συνεργάζεται με πιστοποιημένους πνευμονολόγους για την έκδοση γνωμάτευσης και συνταγογράφησης της αναπνευστικής συσκευής CPAP, σε περίπτωση κατά την οποία η μελέτη ύπνου δείξει ότι υποφέρετε από πολλές άπνοιες (δηλαδή η μελέτη ύπνου είναι θετική). Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να διαγνωστείτε άμεσα και να αναπνεύσετε ελεύθερα!